Društvo

Хариса прогони Црна рука

САРАЈЕВО - Члан предсједништва БиХ Харис Силајџић већ извесно вријеме добија пријетеће поруке у којима се њему и његовим сарадницима пријети ликвидацијом.


Силајџић је наводно поруке добијао од организације "Црна рука", потврђено је из Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа).

"Да, имамо сазнања о пријетњама које су упућене господину Силајџићу и тренутно предузимамо све мјере и радње из своје надлежности у вези с тим", рекла је Жељка Кујунџија, портпарол Сипе.

Тајна организација "Уједињење или смрт", позната и као "Црна рука", основана је 9. маја 1911. са циљем ослобађања и уједињења свих српских земаља. Својеврсни статут организације предвиђао је да се та борба поведе револуционарним путем и да су сва средства у њој дозвољена.

Језгро "Црне руке" чинили су припадници оне групе завјереника из 1903. из које су регрутовани непосредни извршиоци погубљења краља Александра и краљице Драге.

Свакако, најупечатљивија личност међу њима и суштински лидер организације био је пуковник Драгутин Димитријевић Апис коме приписују организацију атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, извршеног на Видовдан 1914. године у Сарајеву.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog