Nauka

Нобелова награда медицинарима за теломеразу

СТОКХОЛМ - Добитници Нобелове награде за медицину су Американци Елизабет Блекбурн, Керол Грејдер и Џек Шостак, саопштио је данас норвешки Комитет за додјелу Нобелове награде у Стокхолму, главном граду Шведске.


"Они су добили награду за њихове радове на теломерази, ензиму који штити хромозоме од старења"наводи се у саопштењу Комитета.

Овај ензим може бити кључан за вечну младост јер је може успорити трошење ДНК а може такође имати значајну улогу у откривању канцера у ћелијама.

Лауреат Нобелове награде за физику биће познат сутра, док ће 8. октобра бити саопштен добитник Нобелове награде за књижевност, а дан касније, 9. октобра биће изабран добитник Нобелове награде за мир.

Добитник Нобелове награде за економију биће саопштен 12. октобра.

Нобелове награде додјељују се сваке године појединцима или групама чији су успјеси изванредни, то укључује истраживања, нове технике и технологије или изузетан допринос друштву.

Нобелова награда носи име по Алфреду Нобелу, шведском индустријалисти и проналазачу динамита.

Он је 27. новембра 1895. године објелоданио идеју о оснивању фонда из ког би биле додјељивана награде најзаслужнијима.

Новчана награда за сваку од категорија износи 10 милиона шведских круна /980.000 евра/ коју могу да подијеле највише три добитника из једне категорије.

Додјела награда за све категорије, осим за категорију Нобелове награде за мир која се додјељује у Ослу, обавља се сваке године 10. децембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog