Republika Srpska

Србија ће знати колико јој вриједи имовина тек 2011. године

БЕОГРАД - Србија би до 2011. године требало да изврши прецизно евидентирање и израчунавање вриједности државне имовине.


Најважнија три разлога због чега је важно да се зна колико вриједи државна имовина су да држава зна колика јој је имовина, да на основу тога може да се задужује и да припреми основ у за провођење закона о враћању имовине отете послије 1945. године.

Помоћник директора Републичке дирекције за имовину Републике Србије, Србољуб Панић, рекао је да ће евидетнирање имовине бити завршено вјероватно до краја године, а процјена њене оквирне тржишне вриједности за не мање од годину и по дана, јер у српском правном и економском систему за сада не постоји методологија помоћу које би она могла да се израчуна.

Прошле недјеље је потписан уговор између Владе Србије и Свјетске банке којим је Дирекцији за имовину одобрена бесповратна помоћ од око 300.000 долара за израду стратегију за прецизно евидентирање и израчунавање вриједности државне имовине, а уз помоћ страних консултаната из земаља у којима таква пракса постоји.

У Дирекцији очекују да ће послије израде стратегије добити логистичку, системску па и законодавну подршку, да се постојећи закон измјени како би се унијели нови критеријуми за евидентирање и пријављивање имовине и како би се увео стандард за израчунавање њене вриједности.

Обавеза пријављивања државне имовине и периодичног достављања података постоји од 1996. године када је донесен Закон о средствима у својини Републике Србије.

Тај закон, према Панићевим ријечима, није био много популаран јер је сва имовина општина и јавних предузећа постала власништво Републике и бивши власници су постали корисници.

Са друге стране, казнене одредбе за непоштовање те обавезе инфлација је потпуно обесмислила и то су разлози због којих је одзив за пријављивање имовине био слаб у посљедњих тринаест година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog