Republika Srpska

ЕУ повећава финансирање истраживања у енергетици три пута

БРИСЕЛ - ЕУ ће ове седмице покренути кампању за троструко повећање средстава за финанисрање истраживања у области енергетике, на ниво од осам милијарди долара годишње, како би остала у трци са Јапаном и САД, показује нацрт новог извјештаја Европске комисије. У истраживања о соларној енергији у наредној деценији биће уложено 16 милијарди евра, а 11 милијарди евра биће уложено у развој градова ради ефикаснијег кориштења енергије, наводи се у документу.


У наредних десет година Унија ће уложити најмање 50 милијарди евра како би Брисел испунио циљ да до 2050. године умањи емисије штетних гасова за 80 одсто.

"Потребно је да стимулишемо на најбољи начин наше најбоље умове да бисмо пробили границе науке о материјалима, хемији и физици, нанотехнологији и биотехнологији, да бисмо пронашли нове и боље начине за производњу и потрошњу енергије", наводи се у нацрту извјештаја који је Ројтерс добио на увид.

У извјештају се описује колико је средстава потребно, али не и начин на који ће 27 чланица Уније да издвоје тај новац у вријме највећег економског пада од другог свјетског рата.

Процјењује се да ће највише користи од нових планова имати њемачка енергетска компанија "ЕОН" и шпанска "Гамеса".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog