Republika Srpska

Шпирић преговарао о кредитним линијама Свјетске банке

ИСТАМБУЛ - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић и гувернер Развојне банке Савјета Европе Рафаел Аломар данас су у Истамбулу размотрили могућности нових кредитних линија које би преко ове банке биле усмјерене у развој малих и средњих предузећа у БиХ.


Развојна банка у БиХ тренутно финансира три пројекта вриједности 27 милиона долара, који су усмјерени за стварање бољих социјалних услова у БиХ.

Шпирић је истакао да су ови пројекти у завршној фази реализације, да међу њима нема ризичних пројеката, што говори да су добро планирани, наводи се у саопштењу за јавност Савјета министара БиХ.

Током сусрета је разговарано и о новим пројектима, од којих се један односи на изградњу државног затвора.

Савјет министара БиХ на сједници 30. септембра прихватио је Иницијативу за вођење преговора ради закључивања Кредитног споразума између БиХ и Развојне банке Савјета Европе за изградњу државног затвора у износу од 19,3 милиона евра, а добијањем овог кредита биће омогућен наставак његове изградње и повлачење значајних донаторских средстава.

Шпирић је констатовао да је Развојна банка у БиХ присутна и кроз друге мултипројекте, те информисао гувернера Аломара о општој економској ситуацији у БиХ.

Предсједавајући Савјета министара је рекао да је стенд бај аранжман, који БиХ има са Међународним монетарним фондом, допринио спремношћу Свјетске банке за додатном подршком БиХ.

На позив предсједника Свјетске банке Роберта Зелика, Шпирић данас учествује на четвртом "Бали дијалогу".

Скуп, на којем учествују представници 20 најмоћнијих земаља, посвећен је економским и финансијским димензијама климатских промјена.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog