Republika Srpska

Цијена нафте више неће бити у доларима?

СИДНЕЈ - Заливске државе воде тајне преговоре са Русијом, Кином, Јапаном и Француском да у трговини нафтом амерички долар замијене са неколико валута, пише данашње издање британског дневника "Индипендент".


Амерички долар је након објављивања овог текста пао у односу на друге валуте.

Британски дневник позива се на неименоване изворе из арапских држава у Персијском заливу и банкарске изворе из Хонг Конга.

Према писању листа, предложено је да се у трговини сировом нафтом пређе на неколико монета, укључујући јапански јен и кинески јуан, евро, злато и нову неидентификовану валуту планирану за земље у Савјету за сарадњу у Заливу, укључујући Саудијску Арабију, Кувајт и Катар, те Абу Даби.

"Тајни састанци министара финансија и гувернера Централне банке Русије, Кине, Јапана и Бразила већ су одржани ради обраде шеме, што значи да цијена нафте више неће бити у доларима", наводи "Индипендент" и додаје да је и Француска такође учесттвовала у разговорима.

Лист наводи да су америчке власти свјесне да су састанци одржани али нису открили детаље са тих сусрета те "да ће се сигурно супроставити овој међународној сплетки".

Питање промјене валуте за трговину нафтом изношено је у више наврата у посљедњих неколико година, али аналитичари и стручњаци сматрају да се тако нешто сигурно неће догодити у скорије вријеме.

"Не сматрам да ће бити неких конкретнијих поступака након ових састанака, јер и када је долар слаб на тржишту то не значи да је роба потцијењена. У ставир, када је долар слаб, цијене артикала се повећају", сматра аналитичар тржишта из аустралијске банке "Комонвелт"Дејвид Мур.

Иран је прије неколико година почео да извоз нафте наплаћује у другим валутама осим долара, првенствено у евру, али стварна цијена иранске нафте изражена је у доларима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog