Društvo

Липовац: Неће бити превише отпуштања у администрацији РС

БAЊA ЛУКA - Доношењем уредбе о програму збрињавања вишка државних службеника, чија је израда у току, неће доћи до отпуштања великог броја радника запослених у органима државне управе у Републици Српској, изјавио је министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац.


"Законом је предвиђено да морамо имати овакву уредбу, али за сада немамо процјену колико има вишка радника, а доношење уредбе не значи да се спрема велико отпуштање", рекао је Липовац.

Према подацима Aгенције за државну управу РС, у републичким органима управе, не укључујући полицију, запослено је 4 726 радника, а од тог броја 3 835 су државни службеници, који су запослени у 16 министарстава, шест републичких управа и 26 републичких управних организација.

Предсједник Синдиката управе РС Томислав Врховац сматра да у управи тренутно нема вишка радника, те да се може говорити само о реформи кадра.

Осим уредбе о критеријумима за проглашење вишка запослених у органима управе Српске, у Министарству управе и локалне самоуправе РС истичу да је у току и припрема правилника о збрињавању вишка државних службеника у управи Српске.

У овом министарству наводе да ће, када буде сачињен, правилник у форми приједлога бити прослијеђен Влади РС, те да ће тим подзаконском актом бити прописан начин збрињавања запослених у републичким органима управе који буду проглашени вишком.

Директор Aгенције за државну управу РС Драгомир Кутлија каже да је прерано говорити о броју радника у администрацији који ће бити проглашени вишком, као и о томе када би могло доћи до отпуштања и у којим државним органима.

Aдминистрација у БиХ укупно троши између 50 до 70 одсто буџетских средстава, посебно у Федерацији БиХ, гдје постоје министарства и на кантоналном и републичком нивоу.

Република Српска, међутим, има много мање учешће јавне потрошње у оствареном БДП од свега 35 одсто, што је европски просјек. Од укупног броја запослених у БиХ, у јавној управи запослено је 11 одсто, односно око 105 000 људи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog