Društvo

Љајић: ММФ није тражио смањење пензија

БЕОГРАД - Министар за рад и социјалну политику Србије Расим Љајић изјавио је да је Међународни монетарни фонд (ММФ) тражио реформу пензијског система, а не смањење пензија.


"Смањења пензија неће бити, јер од Србије то нико није тражио, тако да се о томе неће ни разговарати током предстојеће посете мисије ММФ", рекао је Љајић.

Он је објаснио да је од српске стране затражено да се предложи начин за смањење јавне потрошње и да се иде на реформу пензијског система, јер је тренутни неодржив.

"Већ је формирана радна група за реформу али ће се први резултати знати тек крајем године", рекао је Љајић.

Он је истакао да је у овом часу актуелно да Србија до доласка ММФ сачини план смањења запослених у администрацији који ће бити прихватљив.

Лист пише да, иако се на први поглед чини да је ово добра вест за милионску пензионерску популацију, не може се рећи да охрабрују најаве да ће принадлежности остати замрзнуте до краја 2010. године, тим прије што сљедеће ново усклађивање предстоји тек у априлу 2011. године.

"Буде ли тако, пензије ће номинално бити исте две и по године", рекао је Милан Ненадић, предсједник Савеза пензионера Војводине.

Он је оцијенио да је Влада пред Свјетску банку и ММФ могла да изађе с приједлогом да се повећа стопа доприноса која тренутно износи 22 одсто и на тај начин растерети буџет из ког се издваја безмало 45 одсто средстава за исплату пензија.

Група за реформу пензијског система, како се сазнаје, требало би за мање од 100 дана да каже на који начин ће се убудуће обрачунавати те принадлежности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog