Svijet

Сјеверна Кореја: Преговараћемо, али прво са САД

СЕУЛ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да је спремна да се врати у шестостране преговоре о нуклеарном разоружању, али само под условом да прво одржи разговоре са САД како би се поправили "непријатељски односи".


Сјевернокорејски лидер Ким Јонг Ил дао је свој коментар на састанку одржаном касно синоћ са кинеским премијером Вен Ђијабаом, који се налази у посјети овој комунистичкој земљи.

Извор из Јужне Кореје рекао је данас да све указује на то да је Сјеверна Кореја у посљедњој фази обнове постројења за производњу плутонијума, а које је било затворено прије одлуке Пјонгјанга да одустане од шестостраних разговора.

"Непријатељски односи између Сјеверне Кореје и САД треба да буду промијењени у мирољубиве везе путем билатералних разговора. Изразили смо нашу спремност да одржимо вишестране разговоре, зависно од исхода разговора Пјонгјанга са вашингтоном. Шестострани преговори, такође спадају у мултилатералне разговоре", рекао је Ким Јонг Ил.

Он је додао да су непромијењени напори Сјеверне Кореје ка денуклеаризацији Корејског полуострва, док је кинеска новинска агенција Синхуа јавила да су два лидера о овом питању постигла "консензус од виталне важности" - преноси сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Вен је стигао у тродневну посјету која је званично описана као "пут добре воље" у оквиру обиљежавања 60 година од успостављања дипломатских односа двије земље.

Пјонгјанг је у арилу објавио да напушта разговоре којима предсједава Кина, а у мају је извршио другу нуклеарну пробу.

Током јучерашњег Веновог разговора са сјевернокорејским званичницима, Пјонгјанг је поново изразио спремоста да се денуклеаризација оствари кроз "билатерални и мултилатерални дијалог".

Сјеверна Кореја оптужује САД за застој у преговорима и повезује питање денуклеаризације Сјвернокорејског полуострава са темпом глобалних разговора о нуклеарном разоружавању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog