Republika Srpska

БиХ ће покрити потребе за гасом

БАЊА ЛУКА - БиХ ће моћи да покрије потребе за гасом и уколико предстојећа зима буде оштрија него што је уобичајено, наводи се у годишњој прогнози европског Удружења гасних оператера (ГТЕ).


У случају изузетно оштре зиме, оцјењује ГТЕ, стопа искориштености гасних капацитета БиХ била би 100 одсто, а приликом уобичајених зимских температура 82 одсто.

Удружење ГТЕ провело је истраживање у 23 чланице ЕУ, уз изузетак Малте, Летонија, Естоније и Кипра, те у Хрватској, Швајцарској, Норвешкој, БиХ, Србији и Македонији.

Од земаља обухваћених истраживањем једино Хрватска нема капацитете који би били довољни за подмиривање потражње у случају оштрије зиме, те је стопа искориштености 126 одсто, док остале државе регије углавном могу задовољити потребе.

"Не очекујемо проблеме у снабдијевању током зиме. Засад нема најава о томе. Једина невоља која нас може погодити јесте понављање прошлогодишњег гасног спора између Русије и Украјине. У разговору са представницима 'Гаспрома' речено ми је да Украјинци за сада редовно плаћају гас, али ако једна фактура не буде плаћена на вријеме може доћи до проблема", истиче Алмир Бечаревић, директор "БХ гаса", те додаје да су најкритичнији мјесеци јануар и фебруар када су и температуре најниже.

Он је навео да током највећих хладноћа, када температура падне 10 или 15 степени испод нуле, БиХ троши између 1,6 и 1,7 милиона метара кубних гаса дневно, док се код нормалних прилика потрошња креће од милион до 1,5 милиона метара кубних у зависности од времена.

"Имамо изузетну сарадњу са `Србијагасом` и у случају потребе међусобно се помажемо", рекао је Бечаревић.


Према његовим ријечма, садашње цијене гаса сигурно остају на снази до краја године, док ће за наредну бити разматране.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog