Društvo

У Београду 100 000 сиромашних

БЕОГРАД - У Београду је око 100 000 становника сиромашно, што је за 2,5 одсто више него прошле године, прелиминарни су резултати анкете о потрошњи домаћинстава, коју је урадио Републички завод за статистику.


Према овим подацима за првих шест мјесеци ове године, сваки двадесети Београђанин мјесечно потроши мање од 8 360 динара (90 евра) на храну и остале потрепштине - што је испод границе сиромаштва.

Како кажу у Републичком заводу за статистику, према званичним подацима за прошлу годину, у Београду је било око четири одсто сиромашних. Нови подаци показују раст за 2,5 одсто.

Параметар који је кориштен при утврђивању броја сиромашних је потрошња.

У Заводу су објаснили листу да се ови подаци никада не изводе на основу примања, јер људи, углавном не желе да причају о зарадама, зато што је велики дио и даље у сивој економији, а многи не желе да прикажу права примања због пореза.

Прво се гледа колики су трошкови по члану домаћинства на храну. Да би човек нормално живео и функционисао у току дана потребно је да унесе најмање 2 280 калорија. На трошкове за храну, додају се остали издаци. Минимални збир потрошених калорија и осталих трошкова је 8 360 динара. Житељ који на располагању има мање од ове суме сматра се сиромашним - наводе у Заводу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog