Nauka

Aустралија присваја нобеловку Блекбурн

СИДНЕЈ - Аустралија је данас поздравила додјелу Нобелове награде за медицину Американки аустралијског поријекла Елизабети Блекбурн, првој жени из Аустралије која је добила ову престижну награду.


"То је велики дан за аустралијску науку. Радови Елизабете Блекбурн су извор мотивације за све аустралијске научнике и све оне који желе да се посвете научном раду", изјавио је премијер Кевин Руд.

Он је додао да је Аустралија имала бројна учешћа у великим свјетским открићима и рад Блекбурнове је наставак те традиције.

Елизабета Блекбурн /60/ рођена је у Хобарту на острву Тасманија и седми је аустралијски лауреат, али прва жена у овој земљи добитник престижне награде.

Студирала је на Универзитету у Мелбурну прије него што је отишла у САД.

Све досадашње Нобелове награде у Аустралији били су у домену науке или медицине, једино је Патрик Вајт 1973. године добио Нобелову награду за књижевност.

Троје научника: Елизабета Блекбурн, Керол Грејдер и Џек Шостак добили су Нобелову награду за медицину због њиховог рада на открићу како "теломери и ензим теломеразе штите хромозоме", објавио је јуче Каролински институт у Стокхолму.

Њихово откриће омогућује ћелијама да се дуже обнављају и тиме уједно дуже живе, те не одумиру.

Даљи рад на овој научној методи заштите ћелија могао би бити значајан за развој нових лијекова против рака.

Нобелова награда за медицину ове године додјељује се по 100. пут, а добитницима доноси око 980.000 евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog