Društvo

Нада Граховац на Међународној конференцији о дјечијим правима

БАЊА ЛУКА - Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац учествује на дводневној Међународној конференцији о дјечијим правима и заштити од насиља, у оквиру пројекта Савјета Европе против физичког злостављања дјеце.


Из институције Омбудсмана за дјецу РС саопштено је да ће на конференцији бити ријечи о едукацији о правима дјеце, праву заштите од насиља и активностима Савјета Европе и Владе Словеније у овим областима.

Почасни покровитељ Међународне конференције о дјечијим правима и заштити од насиља је предсједник Словеније Данило Тирк, а конференцију су заједнички организовали Народна скупштина, омбудсман за људска права и Министарство спољних послова Словеније.

Нада Граховац је подсјетила да је у РС у понедјељак почела "Дјечија недјеља", која се иначе одржава у првој седмици октобра, што је, прилика да цјелокупно друштво у години у којој Конвенција о правима дјетета УН обиљежава 20. рођендан, прихвати чињеницу да су дјеца субјекти међународног права и заштите и да имају право на права.

"Дијете има право на слободно изражавање сопственог мишљења и право да се његово мишљење узме у обзир у свим стварима и поступцима који га се непосредно тичу, што је наведено и у члану 12. Конвенције. То ми одрасли прво морамо прихватити и томе их ми морамо научити", поручила је Нада Граховац.

Она је истакла да концепт да дјеца имају право на права још није довољно схваћен и прихваћен и да треба полазити од тога да су дјеца лица која требају заштиту, а да одрасли треба да схвате да имају обавезу да њих нешто питају.

"У РС сваке године у првој недјељи октобра обиљежавамо 'Дјечију недјељу' и циљ нам је да у том периоду, прије свега, унаприједимо развој друштвене бриге о дјеци, али и подстакнемо организовање различитих културно-образовних, рекреативних и других манифестација", објаснила је Нада Граховац.

УН Конвенција о правима дјетета позива и обавезује да сва права гарантована Конвенцијом буду обезбијеђена за свако дијете, без дискриминације по било ком основу.

Конвенцијом су дјеца по први пут издвојена као субјекат међународног права, што значи да они имају право на права и да могу слободно изразити своје мишљење и учествовати у свим поступцима и активностима који се њих тичу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog