Društvo

Продавали оружје Хрватској: Чилеански официри осуђени за убиство

САНТЈАГО - Четворица бивших официра чилеанске армије осуђена су на казне затвора за убиство пуковника Гералда Хубера, након што је свједочио о постојању илегалног споразума о извозу оружја ка Хрватској.


Пресуда је изречена јуче. Трговина оружјем обављена је у вријеме конфликата на Балкану када је УН увела ембарго на продају оружја Хрватској.

Шверц је откривен у децембру 1991. године, када је пошиљку са оружјем намијењеним Хрватској зауставила мађарска полиција. Терет је службено био регистрован као хуманитарна помоћ.

Продају је, највјероватније, одобрио генерал Пиноче, који у вријеме ове трговине више није био шеф државе, али је био врховни војни вођа чилеанске војске.

Пуковник Гералдо Хубер, који је надгледао куповину произведеног оружја, пронађен је мртав након што је разоткривен скандал.

Службеном истрагом утврђено је да је извршио самоубиство, али је 13 година касније ексхумацијом и поновном обдукцијом откривено да је Хубер убијен пуцњем из аутоматског оружја, па је поново покренута истрага.

Један генерал и један пуковник, обоје пензионисани, осуђени су на двије године затвора за убиство и завјеру, али још није познато име убице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog