Društvo

Tужилаштво БиХ: Оптужница против Алије Осмића

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу којом се Алија Осмић (42) терети за ратни злочин против цивилног становништва почињен током 1993. и 1994. године на подручју Бугојна.


Тужилаштво је саопштило да је за вријеме рата у БиХ, током оружаног сукоба између Хрватског вијећа одбране (ХВО) и Армије БиХ, од 18. јула 1993. до 19. марта 1994. године, Осмић био војни полицајац у 307. бригади Армије РБиХ, а касније у "ОГ Запад" Армије БиХ.

Оптужени се терети да је на више локација у Бугојну, у подрумима, гаражама и приватним кућама у насељу Доњићи, те у Марксистичком центру - Клостеру часних сестара и насељу Врбања, Културно спортском центру (КСЦ) Бугојно, логору стадион Фудбалског клуба "Искра" и просторијама БХ банке Бугојно, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, при томе кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата од 12. августа 1949. године.

У оптужници се наводи да је Осмић учествовао и помагао у припремању и чињењу кривичних дјела, противправном одвођењу у логоре и другим противзаконитим затварањима, убиствима, мучењу, нечовјечном поступању и присиљавању на принудни рад.

Оптуженица Тужилаштва БиХ прослијеђена је Суду БиХ на потврђивање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog