Svijet

Бугарска отвара музеј пива

СОФИЈА - Бугарска ће 16. октобра отворити прву музејску експозицију посвећену пиву, која ће садржати 130 уникатних експоната.


"Збирка, која представља процес производње пива, дио је туристичке атракције у којој могу учествовати посјетиоци фабрике за произвдоњу пива `Загорка` у Старој Загори", изјавио је менаџер пиваре Владимир Ненов.

Музејска експозиција званично је сертификована од стране бугарског Министарства културе.

Туристичка атракција биће доступна посјетиоцима од петка до недјеље а могу је посјећивати чак и дјецa старија од 12 година, али само са пратиоцем.

Највећи музеј пива у Европи налази у Бохолту, у Белгији а за највећу пивску експозицију у свијету претендује збирка у Конектикату, у САД, која садржи више од милион експоната, без збрајања пивских етикета, поклопца и флаша, преносе бугарски медији.

У древној Месопотамији богата госпођа Пу-Аби пила је пиво цјевчицом, која се налази у музеју Пенсилванијског универзитета у Филаделфији. Први предсједник САД Џорџ Вашинготн имао је своју приватну пивару.

Закони града Ајмса у америчкој држави Ајови забрањивали су мужу да легне у исту посетљу са супругом, уколико је попио више од три гутљаја пива.

У древној Енглеској посјетиоцима пивница нуђене су кригле са свираљкама, које су биле уграђене у дршкама. Када посјетиоци попију пиво могу "свирнути" конобару за још једну криглу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog