Društvo

Дудаковић има заштитинике и у политици и у судству

БАЊА ЛУКА - Ратни командант Петог корпуса Армије БиХ генерал Атиф Дудаковић има веома моћне заштитнике, како у политици, тако и у Тужилаштву и Суду БиХ, тако да ниједан доказ о његовим злочинима није довољно јак за процесуирање, рекао је члан Комисије за истраживање ратних злочина на подручју западнокрајишких општина Есад Човић.


Он је нагласио да би Дудаковић, по свим правилима, требало да буде осуђен за најтеже ратне злочине.

"У систему компромиса траже се `кокошари`, они који су починили нешто ситно, али не и они који треба да одговарају за злочине. Ту је умијешана политика и док се она не искључи из тужилаштава, судова и органа гоњења, сигурно неће бити добро", рекао је Човић.

Тужилаштво БиХ примило је у понедјељак допуну извјештаја, који је доставио МУП РС, односно Центар јавне безбједности Бања Лука, против девет припадника Петог корпуса Армије БиХ осумњичених да су починили ратне злочине током акција "Грмеч 94" и "Сана 95".

Први међу деветорицом, јесте генерал Дудаковић, а на листи су још Мирсад Селмановић, Хуско Авдагић, Сенад Шаргановић, Хамдија Абдић, Нијаз Миљковић, Амир Авдић, Ибрахим Надаревић и Сакиб Форић.

Човић каже да је ријеч о некадашњим високим официрима Армије РБиХ, који треба да буду процесуирани.

"Ми смо Тужилаштву БиХ предали сву документацију која говори о дешавањима у акцији `Сана 95`. На једном од снимака види се човјек, тада још жив, цивил, по свему судећи штриком везан око врата, како га вуче трактор, а око њега се наслађују, веселе, пуцају, па и кладе да ли ће преживјети или не. У сљедећем кадру види се беживотно тијело које вуче трактор", каже Човић, нагласивши да постоји и снимак убиства још једног цивила, који у плавом мантилу, са двије кесе у рукама, излази из куће и у кога пуцају припадници Армије БиХ, а његово мртво тијело касније зумира камера.

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић изненађен је информацијом да је на листи осумњичених за ратни злочин и данашњи замјеник команданта Оперативне команде Оружаних снага /ОС/ БиХ Сакиб Форић.

Цикотић каже да је Форић, као и сви други генерали, прошао обимну безбједносну провјеру ратне и поратне прошлости, али, ако се открију нови докази, који нису били доступни у вријеме провјере, Форићев ангажман у ОС БиХ могао би да буде доведен у питање.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је допуна извјештаја стигла у ову установу, те да ће с њом бити поступљено у складу с прописаном процедуром.

Грубешић је додао да је основни предмет који се односи на то подручје у фази истраге.

За само четири дана у септембру и октобру 1995. године, на подручју Бихаћа, Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста страдало је 1 200 Срба, а од тога 870 је било цивила.

Према подацима истражних органа РС, акцију "Сана 95" Армија РБиХ спровела је у координацији са хрватском војском, која је у том периоду водила акцију "Уна 95", нападајући Нови Град, Костајницу и Козарску Дубицу.

Још 1995. године Станица јавне безбједности тадашњег Српског Бихаћа прослиједила је Војном тужилаштву у Бањој Луци кривичну пријаву против Атифа Дудаковића, поткријепљену мноштвом фотографија, видео-снимака, доказа и изјава свједока о монструозним злочинима муслиманске војске, коју је предводио овај генерал. Међутим, Дудаковић никада није процесуиран, ни пред домаћим правосуђем ни пред Хашким трибуналом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog