Društvo

Kaраџић нашао доказе да је Холбрук заступао УН

ХАГ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић добио је почетком октобра документе из архива УН који, како истиче, потврђују да је свјетска организација "имала значајну улогу у догађајима који су довели до споразума о имунитету са Ричардом Холбруком .''


"Активности представника УН увјериле су Караџића да је, дошавши као посљедњи саговорник да преговара о његовој оставци, Холбрук имао очигледан ауторитет да заступа УН", наводи се у поднеску одбране који је синоћ објављен у Хагу.

Поднесак је предат као додатак жалби, предатој поводом раније одлуке Суда да оптужени није показао довољно доказа да је амерички дипломата имао овлашћења да представља УН.


Одбрана инсистира да нови материјал није предат раније не због немара, већ због процедуре УН и обавезе да се добију овлаштења за приступ материјалу.

Као прилог поднеску, предати су документи из архива УН, који су на појединим мјестима редиговани, на захтјев "треће стране" која је инсистирала на повјерљивости материјала.

Жалбено вијеће тек треба да донесе одлуку у вези са споразумом о имунитету, којим се у јулу 1996. године Караџић обавезао да ће се повући са свих јавних функција, а да заузврат неће бити кривично гоњен пред међународним судом.


Судско вијеће је раније одлучило да би споразум са Холбруком могао имати утицај на евентуално изрицање казне, инсистирајући да није потврђено да је амерички дипломата имао мандат УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog