Svijet

Мексико: "Пинк такси" за жене

МЕКСИКО - У граду Пуебла, у централном дијелу Мексика од јуче саобраћа 35 такси возила роза боје намењених женама, саопштила је градска служба за комуникацију и саобраћај.


Назван "Пинк такси" /Taxis Pink/ има посебну безбједну опрему као што су ГПС уређај за сателитско праћење и дугме за контакт са " центром за ургентне интервенције и брзе одговоре", како би центар могао да реагује у случају проблема.

Опрема која је уграђена у ова роза такси возила у Пуеблу омогућиће да се стално зна правац њиховог кретања као и тачна позиција, број возила и име жене која управља возилом.

"Желимо да уништимо мит да је `жена за воланом, стална опасност` и замијенимо крилатицом ` жена за воланом, константна безбједност`", изјавио је Валентин Менесес, директор општинске службе за комуникацију и саобраћај у Пуебли.

Свако од ових возила имаће женско име: Марија, Маргарита, Бланка или Ели.

"Овом приликом жељели смо да појачамо безбједност жена зато што је су оне важан сегмент становништва који захтијева посебну пажњу, па смо ставили на располагање возила намијењена искључиво женама", додао је Менесес.

У главном граду Мексику прошле године у саобраћај је пуштен аутобус резервисан за жене, како би избјегле малтретирања, док је пројекат "женског таксија" нешто што већ одавно има већина свјетских метропола.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog