Republika Srpska

Холанђани неће касније у пензију

АМСТЕРДАМ - Холандски раднички синдикати организовали су обуставе рада и протесте због планова владе да повиси старосну границу за одлазак у пензију.


Симболична 65-минутна обустава рада и јавни протести одржани су након што су током протекле седмице разговори између синдиката и послодаваца о компромису у погледу плана владе да са 65 на 67 година подигне старосну границу окончани без договора.

Холандски министар финансија Воутер Бос сматра да је прерано да синдикати ступају у штрајкове, јер планови владе још нису финализовани.

За данас су обуставе рада и јавна окупљања предвиђена у скоро 40 холандских градова и мјеста и синдикати траже да се у разговоре укључи и премијер Јан Петер Балкененде.

Холандска влада је приједлог о подизању старосне границе изнијела у марту у склопу низа мјера за борбу против финансијске кризе, али је синдикатима дала временски рок до 1. октобра да у сарадњи са послодавцима израде алтернативни план.

Након што су током протекле седмице пропали преговори очекује се да ће коалициона холандска влада током сљедећег мјесеца донијети одлуку како да спроведе промјене, укључујући и обећану транзициону фазу.

Министар за социјална питања Пијет Хејн Донер упозорио је да ће до 2040. године холандској економији недостајати око 800 000 радника уколико не буде подигнута старосна граница.

Према резултатима посљедњих испитивања холандске јавности, 39 одсто Холанђана сматра да је подизање старосне границе прихватљиво што је пад у односу на 45 одсто колико их је било у марту, а 57 одсто њих сматра да та мјера није прихватљива.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog