Svijet

Пред Лисабонским споразумом испријечио се и квар авиона

БРИСЕЛ - Квар на авиону спријечио је чешког премијера Јана Фишера да данас отпутује у Брисел на разговоре са лидерима ЕУ о спровођењу Лисабонског споразума, изјавили су званичници европског блока и Чешке.


Званичник из шведског предсједништва ЕУ рекао је да ће разговори, који су дио напора да се уклони посљедња велика препрека ка реформама којима ће ЕУ имати већи удио у глобалним питањима, бити одржани путем видео конференције.

На разговорима у Бриселу требало је да учествују предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, шведски премијер Фредрик Рејнфелт и предсједник Европског парламента Јержи Бузек.

Лидери ЕУ желе да убиједе чешког предсједника Вацлава Клауса да потпише Лисабонски споразум, који је већ одобрио чешки парламент.

Ирским одобрењем Лисабонског уговора крајем прошле седмице отклоњена је једна од посљедњих препрека за спровођење реформског текста.

Сада цијели процес задржавају само пољски и чешки предсједник. Очекује се да ће Лех Качињски ускоро потписати Лисабонски споразум, али су Клаусове намјере још нејасне.

Клаус сматра да је Лисабонски споразум корак ка стварању европске супердржаве у којој ће земље чланице изгубити суверенитет, док се очекује и одлука чешког Уставног суда по жалби коју је поднијела група сенатора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog