Svijet

Ахмадинеџад: Преговори са шест сила корак напријед

TЕХЕРАН - Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџа изјавио је данас да су преговори о иранском нуклеарном програму вођени 1. октобра у Женеви са шест свјетских сила корак напријед, објавила је државна телевизија.


"Мислим да су преговори у Женеви били корак напријед. Надам се да ћемо наставити исти начин како бисмо имали конструктивну сарадњу и ријешили велике проблеме у свијету", изјавио је Ахмадинеџад по завршетку састанка иранског Савјета министара.

Ирански предсједник је нагласио да су се "одређене земље" понудиле да Ирану испоруче уранијум обогаћен до 20 одсто као нуклеарно гориво.

Према његовим ријечима, Техеран је спреман да разговара са сваким ко покаже интересовање те да ће ирански стручњаци врло брзо започети разговоре са продавцима. Западне дипломате су током протекле седмице саопштиле да се Иран на разговорима у Женеви у принципу сагласио да око 80 одсто залиха сиромашније обогаћеног уранијума пошаље у Русију и Француску на даљу обраду и да га потом врати Техерану на даљу дораду за гориво намијењено за нуклеарни реактор у пријестоници који производи изотопе за третмане обољелих од рака.

Ахмадинеџад је нагласио да су представници појединих земаља рекли да је Француска спремна да обезбиједни нуклеарно гориво за реактор у Техерану, али да Париз то мора и званично да предложи како би приједлог био узет у разматрање.

Западне земље сумњају да Иран под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да произведе атомско норужање, што Техеран негира тврдећи да је програм у потпуности намијењен за мирољубиве сврхе, првенствено за производњу електричне енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog