Društvo

Хаг жали за страним судијама у Суду БиХ

ХАГ - Хашки трибунал изразио је данас разочарење одлуком Дома народа парламента БиХ да не продужи мандат страним судијама и тужиоцима у Суду БиХ.


''Трибунал позива политичке представнике БиХ да поново размотре ово питање и не угрожавају до сада начињен напредак у јачању владавине права'', рекла је портпарол судског дијела Трибунала Нерма Јелачић.

Она је истакла да је ријеч о веома озбиљној ствари, која мора бити озбиљно схваћена.

"Трибунал прихвата да ће у одређеном тренутку Суд бити састављен само од држављана БиХ, што и јесте циљ за скору будућност, коме је Трибунал посвећен. Али, још није право вријеме за то'', рекла је портпарол судског дијела Трибунала Нерма Јелачић.

Према њеним ријечима, Трибунал, такође, позива међународну заједницу да настави да подржава локално правосуђе у његовој борби против некажњивости.

Она је саопштила да је предсједник Трибунала Патрик Робинсон отпутовао у Њујорк, ради представљања шеснаестог редовног годишњег извештаја Генералној скупштини УН.

Приједлози закона о измјенама Закона о Суду БиХ и измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ, који се односе на будућност страних судија и тужилаца у правосуђу БиХ, нису у првом читању добили подршку Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Против су на сједници у четвртак, 1. октобра, гласали српски делегати, тако да су ови законски приједлози завршили своју парламентарну процедуру. Српски делегати успротивили су се продужетку мандата страних судија и тужилаца, оцјењујући да има довољно стручних, квалификованих и поштених домаћих судија и тужилаца, који би преузели њихову улогу. Они су у расправама подсјетили да Суд и Тужилаштво немају утемељење у Уставу БиХ, односно да су основани наметнутом одлуком високог представника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog