Republika Srpska

Козарић: Банке ликвидне, али не инвестирају

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је банакрски сeктор у БиХ ликвидан и да то потврђује податак да банке држе 1,6 милијарди КМ резерви више него што је потребно.


Козарић је навео да је Централна банка БиХ испунила задатак и одржала ликвидним банкарски сектор, али и истиче да би било боље да средства из резерви банке пласирају привреди и грађанима умјесто да их држе.

"Задатак Централне банке БиХ је био да држи банкарски сектор ликвидним и стопа обавезне резерве је мијењана три пута. Ових дана имамо рекордан износ средстава изнад обавезне резерве. Банке, држе 1,6 милијарди КМ више него што је потребно, што говори у прилог њиховој ликвидности, али ни то није добро. Иако је ријеч углавном о краткорочним средствима, мислим да је боље да буду пласирана привреди и грађанима", каже за Козарић.

Он истиче да је у посљедње вријеме забиљежен тренд раста депозита, прије свега орочених и штедних депозита становништва, те до пада депозита приватних предузећа.

"Из тих средстава и из средстава поврата врше се нови пласмани, што значи да и од кретања банкарских депозита зависи кредитна активност комерцијалних банака. Ми свакако подстичемо банке да више инвестирају у привреду, али проблем кредитирања од стране банака је присутан свуда у свијету и БиХ ни по томе није изузетак", додао је Козарић.

Козарић је навео да је Централна банка БиХ три пута интервенисала ослобађањем средстава из обавезних резерви, али да је банкарски сектор остао суздржан у кредитним активностима.

"Очигледно да комерцијалне банке још не сматрају да је дошло вријеме за јаче инвестирање, иако их ми покушавамо охрабрити у томе. Сматрам да је изузетно важно то што је шест банака мајки, које послују у БиХ, постигло договор да остану на нивоу капитализације од 31. децембра 2008. године и да наставе с кредитним активностима. Ових дана још три банке су то учиниле", додао је Козарић.

Козарић је рекао да су просјечне каматне стопе у БиХ и даље мање у односу на просјек у региону, па чак и неких земаља Европе и додао да Централна банка нема никаквог утицаја на њихово формирање.

Он је истакао да је банкарски сектор у БиХ показао велику зрелост и у вријеме највеће кризе, да ни једног тренутка није била упитна ликвидност банака, те да су за вријеме великог повлачења депозита, од говориле на све захтјеве клијената.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog