Društvo

Политизација питања власништва форензичке опреме у БиХ

САРАЈЕВО - Замјеник директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ Дамир Вејо настоји да онемогући преузимање опреме за ДНК вјештачења, дониране Министарству безбједности БиХ, тврди извор "Фокуса" близак безбједносним круговима.


Извор листа наводи да Вејо жели да задржи ову опрему под кровом Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ, гдје је привремено смјештена.

Директор Агенције Љиљана Тришић раније је упозорила да Вејо омаловажава рад ове агенције, иступајући неовлаштено у јавности и користећи нелегална средства, те да "сада игра политикантску игру око опреме".

"Такво понашање не иде никоме у прилог, нарочито не борби против криминала у БиХ. Такво понашање штети стасавању агенције", рекла је Тришићева и навела да се на тај начин излази из домена струке и улази у домен политизације проблема власништва опреме за ДНК вјештачења.

Она је истакла да се на основу Вејиних медијских иступа стиче утисак да он заступа интересе друге безбједносне институције, а очигледан примјер за то јесте да под плаштом бриге за ефикасним форензичким вјештачењима у оквиру борбе против криминала занемарује постојање Агенције за форензичка испитивања и вјештачења и њено организовање као управне организације Министарства безбједности БиХ с оперативном самосталношћу.

"Тенденциозна пласирања информација о раду Агенције имају за циљ да руше темеље стасавања Агенције. О понашању замјеника директора упознат је Савјет министара БиХ ради сагледавања штетних посљедица његових поступака", рекла је Тришићева.

Успостављање Агенције један од услова које је БиХ морала да испуни у процесу европских интеграција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog