Svijet

''Cмртоносни ударац'' Берлусконију

ЛОНДОН - Италијански Уставни суд задао је јуче италијанском премијеру Силвију Берлусконију "смртносни ударац" и премијер ће, за којег се тврдило да је покушавао да живи изнад закона, коначно постати жртва тог истог закона када тужиоци покрену суђења против њега за подмићивање, корупцију и неплаћање пореза - пише британски дневник "Тајмс".


Највиши италијански суд саопштио је јуче да је закон који Берлусконију гарантује имунитет од кривичног гоњења представља кршење Устава.

Под насловом "Италијанска готика" лист пише да је Берлускони "својим сексуалним авантурама и покушајима да избјегне суђење осрамотио и себе и своју земљу и да зато овог пута мора да поднесе оставку".

Други британски листови много мање драматично пишу о остој теми иако су сагласни са оцјеном да се Берлусконијева влада налази у дубокој кризи након одлуке Уставног суда. "Фајненшел тајмс" пише да је изјавом да остаје на положају и да неће расписати изборе Берлускони, заправо, објавио отворени рат правосуђу које већ годинама оптужује за учешће у љевичарској завјери против њега.

Лист преноси оцјене италијанских аналитичара да ће Берлускони највјероватније успјети да се одржи на положају, али да ће његова влада од сада бити много слабија, и то у тренутку у којем се земља налази у дубокој економској кризи.

"Такође, веома разорно по владајућу коалицију јесте то што ће се иза сцене размахати борба између Берлусконијевих потенцијалних политичких насљедника" - закључује "Фајненшел тајмс."

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog