Republika Srpska

Пољопривреди БиХ требају међународна средства

ЈАХОРИНА - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изјавио је данас на Јахорини да је пољопривредни сектор у БиХ суочен са слабим могућностима финансијске подршке из домаћих извора и да излаз треба тражити у међународним програмима развоја.


"Пољопривреда у БиХ углавном је формално подржавана, што је доводи у опасност да остане неприпремљена за очекивану интеграцију у ЕУ и Свјетску трговинску организацију", истакао је Зиројевић отварајући Девети форум аграрне политике југоисточне Европе.

Према његовим ријечима, у БиХ постоји хитна потреба за отварање процеса провођења реформи за ефикасан и конкурентан пољопривредни сектор.

"Због тога је наш циљ убрзано приближавање ЕУ и стварање могућности за кориштење предприступних фондова намијењених пољопривреди и руралном развоју", поручио је Зиројевић.

Истичући да од пољопривреде директно или индиректно зависи половина становништва БиХ Зиројевић је оцијенио да БиХ, с обзиром на очуваност природе, има услове да равноправно парира ширем окружењу.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ изразио је очекивање да ће скуп на Јахорини помоћи одређивању будућег правца развоја пољопривреде и руралног развоја земаља у региону.

Зиројевић ће данас на Јахорини говорити и на отварању Годишњег састанка министра пољопривреде југоисточне Европе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog