Republika Srpska

Европска комисија предлаже: Србији дати 200 милиона евра

БЕОГРАД - Европска комисија предложила је данас Савјету Европске уније да Србији пружи макрофинансијску помоћ у виду зајма у износу од највише 200 милиона евра, саопштено је у Бриселу.


Европска комисија је предложила да се помоћ Србији пружи у два наврата, у другој и четвртој четвртини 2010. године, а условљена је поштовањем програма договореног са Међународним монетарним фондом /ММФ/, а циљ је да се Србији помогне да преброди свјетску економску кризу.

Приједлог за финансијску помоћ допуна је буџетској помоћи коју је ЕУ обезбиједила у виду бесповратне помоћи од 100 милиона евра, договорене у августу у оквиру ИПА - Инструмента за претприступну помоћ.

У саопштењу се наводи да је глобална економска криза Србију почела да погађа у другој половини 2008. године, а како је позиција земље постајала неизвеснија и буџет под све већим притиском, Србија је у мају 2009. године са ММФ-ом договорила стендбај аранжман од три милијарде евра.

Предвиђа се да ће бруто домаћи производ /БДП/ Србије у 2009. години пасти за четири одсто, а да ће буџетски дефицит износити око 4,5 одсто БДП. ЕУ је раније ове године већ донијела одлуку о томе да Србији пружи бесповратну помоћ од 100 милиона евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog