Republika Srpska

ЕЦБ задржала исту каматну стопу

ВЕНЕЦИЈА - Управа Европске централне банке (ЕЦБ) одлучила је да задржи основну каматну стопу на рекордно ниском нивоу од један одсто, саопштила је данас ова банка.


У Лондону, Банка Енглеске такође је задржала основну каматну стопу на позајмљени новац на најнижем нивоу свих времена од пола процента, након што је Међународни монетарни фонд утврдио мандат за састављање плана опоравка од највеће кризе послије Велике депресије.

Управни савјет ЕЦБ, који руководи монетарном политиком еврозоне, чека знаке одрживог опоравка у блоку од 16 земаља које користе евро и у другим регионима, прије него што покрене серију стимулационих мјера и на крају подигне камату.

Најновији подаци показују да је европска привреда и даље у опадању, што одгађа примјену такозване "излазне стратегије".

Економска активност у еврозони ослабила је у другом кварталу за 0,2 процента, више него што се очекивало, наводи се у извјештају агенције Еуростат. Ова чињеница и наставак пада индекса малопродајних цијена значе да би ЕЦБ могла да задржи на снази још неко вријеме ванредне мјере, попут снабдијевања банака готовином по повољној камати и куповине корпоративних обвезница ниског ризика.

Задржавање камате на рекордно ниском нивоу олакшава притисак на евро, који је у посљедње вријеме порастао у односу на долар и остале валуте, што отежава извоз и економски опоравак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog