Republika Srpska

Мишићева се у Сокоцу залаже за незапослене

СОКОЛАЦ - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас на Сокоцу ће радницима који су остали без посла радни стаж бити увезан када стечајни управници пошаљу потребну документацију надлежној комисији при Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС. Она је истакла да ће на тај начин бити остварен уплаћени допринос за незапосленост и накнаду на Бироу за вријеме незапослености.


Мишићева је истакла да је на подручју општине Соколац без посла остало 167 радника, а да је њих 33 прихватило споразумни прекид радног односа.

Она је данас са начелником општине Соколац Душаном Ковачевићем разговарала о проблемима са којима се сусрећу соколачка предузећа, те о начинима за привлачење инвеститора. Према њеним ријечима, локална власт је подржала рад синдикалне канцеларије на Сокоцу, која ће пружати бесплатну правну помоћ радницима.

Мишићева је новинарима након састанка рекла да је са Ковачевићем разговарала и о повећаном броју незапослених на подручју општине, од којих 98 има високу стручну спрему.

"Тренутно је незапослено 2 073 лица, док је укупан број запослених 3 349 лица, а 72 радника су проглашена технолошким вишком", навела је Мишићева.

Ковачевић је рекао новинарима да је са Мишићевом, између осталог, разговарао и о начину рјешавања проблема повезивања стажа радницима којима недостаје пет година до пензионисања.

"Требало би урадити мјерила у вези са запошљавањем нових радника и помоћи незапосленима", рекао је Ковачевић и додао да нема могућности за запошљавање свих радника са Бироа, те да би Синдикат требао да помогне лицима "која немају веза ни везица да дођу до посла".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog