Republika Srpska

Рогатица: Престанак производње кромпира на Борикама?

РОГАТИЦА - Произвођачи кромпира на Борикама код Рогатице биће принуђени да обуставе производњу овог поврћа веома високог квалитета ако се ускоро не заштити домаћа производња, рекао је директор Удружења произвођача кромпира "Соланум продукт" Ново Мотика.


Он је навео да је на имањима 15 чланова ове асоцијације ове године произведено и ускладиштено 450 тона сјеменског и 200 тона меркатилног кромпира.

"Овогодишњи приноси су изузетно добри, јер је по хектару произведено 25 тона сјеменског и 35 тона меркатилног кромпира", појаснио је Мотика.

Мотика је истакао да произвођачи од прошле године брину за пласман својих производа, јер је дозвољен увоз сјеменског кромпира из неколико страних земаља. Он наглашава да су студије показале да у укупној продаји домаћи произвођачи сјеменског материјала учествују са само осам одсто и да већ имају проблеме са пласманом. "Уколико држава не предуземе кораке да заштити домаћу производњу и произвођачи на Борикама, који удружени или индивидулано прозведу на вагоне овог поврћа веома високог квалитета, престаће да се баве овим послом", додао је Мотика. На имањима чланова Удружења произвођача кромпира на Борикама производе се квалитетне свјетске сорте кромпира као што су "агриа", "кенебек", "дезире", "аринда", "арнева" и "аладин".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog