Republika Srpska

Иран ће смањити количине "повлаштеног бензина"

ТЕХЕРАН - Иран планира да смањи готово за половину количину бензина коју возачи сваког мјесеца могу да купе по повлаштеним цијенама, јавила је данас државна телевизија.


Министар нафте Масуд Мирказеми изјавио је да је планом, који ће разматрати парламент, предвиђено да возачи убудуће мјесечно могу да купе по повлаштеној цијени 55, умјесто 100 литара бензина.

Приједлог је састављен у вријеме када САД и њихови европски савезници разматрају начине на које могу да ограниче увоз горива у Иран, уколико та земља не обустави свој нуклеарни програм.

Иран је пети највећи свјетски извозник сирове нафте, али му недостају капацитети за прераду овог енергента, због чега мора да увози око 40 одсто бензина од укупне количине коју троши.

Држава потом продаје овај бензин по повлаштеној цијени од око десет америчких центи за литар возачима које посједују специјалне електронске картице. Сваки литар бензина преко субвенционисане количине кошта око четири пута више.

Ова мјера уведена је 2007. године, а прије тога ирански возачи могли су да купују неограничене количине горива по повлаштеним цијенама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog