Republika Srpska

Србија спремна за евентуални гасни рат Русије и Украјине

БЕОГРАД - Србија потпуно спремно дочекује наступајућу зиму и очекује да се више неће поновити недавна гасна криза, изјавио је државни секретар Министарства рударства и енергетике Душан Мракић на округлом столу под називом "Да ли слиједи нова гасна криза".


Мракић је рекао да су у Србији обезбијеђене довољне количине угља и мазута, као и гаса из увоза и из домаће производње, те да је веома мала бојазан да ће доћи до нове гасне кризе.

Он је истакао да је ресорно министарство покренуло иницијативу промјене стратегије енергетике Србије, и истакао да сигурност испоруке енергената треба подићи на већи ниво, али се ослањати и на властите изворе.

"Министарство предузима све могуће активности да Србија што мање осјети последице евентуалне нове гасне кризе, имајући у виду спор Русије и Украјине", рекао је Мракић.

Он је навео да се наредних дана очекује потписивање уговора Србије и Русије око формирања заједничког предузећа за складиште гаса Банатски двор.

"Очекујем да ће у то складиште бити утиснуто више од 230 милиона кубика гаса до краја године, тако би од 1. јануара идуће године из тог складишта могле да крену испоруке од три до пет милиона метара кубних дневно", додао је Мракић.

Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије рекао је да држава евентуалну гасну кризу може да прође без икаквих проблема, уколико сви субјекти буду имали резервно гориво, те додао да ће складиште Банатски двор моћи да покрије ту кризу.

Економиста Александар Ковачевић оцијенио је да су за Балкан могуће испоруке енергената из других извора, наводећи да регион има седам до осам алтернативних извора, уколико би дошло до интеграције енергетског система у региону.

Милан Симурдић из европског покрета Србије истакао је да не треба искључити понављање гасне кризе током наредне зиме, поготово ако се имају у виду нарушени односи Русије и Украјине.

Он је оцијенио да би неразвијеност гасне структуре и недостатак алтернативних праваца и извора снабдијевања имало тешке посљедице за регион у случају нове гасне кризе.

Бојан Качански из предузећа "Србија гас" истакао је да се мора завршити складиште Банатски двор, те додао да ће додатну сигурност снабдијевању Србије гасом дати гасовод "Јужни ток".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog