Svijet

Нове оптужбе против планера терористичког напада на Њујорк

ЊУЈОРК - Отац авганистанског имигранта Наџибулаха Зазија оптуженог за активирања бомбе у САД Мухамед Вали Зази оптужен је данас због давања лажног исказа Федералном истражног бироа /ФБИ/.


Американац авганистанског поријекла Наџибулах Зази /24/ изјаснио се током протеклог мјесеца пред судом у Њујорку да се не осјећа кривим према оптужбама за планирање активирања бомбе у САД док је судија донио одлуку да оптужени остане у притвору без права на кауцију.

"Мухамед Зази оптужен је због давања лажног исказа ФБИ по питањима у које спадају међународни тероризам", рекао је државни тужилац Дејвод Гојет.

Старији Зази ослобођен је уз кауцију од 50.000 долара, под условом да буде под електронским надзором суда. Он би требао сутра да се појави пред судом у Денверу.

Према оптужници 16. септембра, Мухамед Зази је свјесно и својевољно дао лажни исказ агентима ФБИ.

Млађег Зазија, који је рођен у Авганистану и има држављанство САД, велика порота је оптужила да је планирао да употријеби оружје за масовно уништење.

Тужилаштво наводи да је Зази био на курсу за прављење бомби у кампу за обуку Ал каиде у Пакистану те да је имао забиљешке о томе у свом лаптопу, док је набавио сличне материјале какви су употријебљени у нападима на систем градског превоза у Лондону 2005. године.

Амерички Федерални истражни биро /ФБИ/ води истрагу и против осталих осумњичених да су помагали Зазију у набавци хемикалија и консултовали се са њим о начину прављења бомбе.

У случају да буде проглашен кривим Зази се суочава са доживотном робијом. Он је путем медија и адвоката негирао кривицу.

Амерички званичници за борбу против тероризма вјерују да су успјели да осујете план за терористички напад на подземну жељезницу у Њујорку 20. септембра.

Према подацима полиције, осумњичени су планирали да ранце са експлозивом направљеним од хидроген пероксида у исто вријеме оставе на неколико различитих локација у Њујорку.

Медији су такође писали да су њујоршка полиција и ФБИ ухапсили више лица у оквиру истраге групе осумњичене да су симпатизери Ал каиде, те да су у двије акције приведени петорица Авганистанаца и четворо држављана БиХ, односно брачни пар с двоје одрасле дјеце.

Како су пренијели медији, у стану у њујоршком кварту Квинс, у којем породица из БиХ живи већ три године, извршен је претрес.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog