Društvo

РС на 61. сајму књиге у Франкфурту

БАЊА ЛУКА - Влада и Министарство просвјете и културе Републике Српске представиће, под мотом "Отворимо књигу", књижевну, научну и стручну продукцију Српске на 61. међународном сајму књиге у Франкфурту који ће бити одржан од 14. до 18. октобра.


Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић Бања Лука - Београд" Никола Вуколић рекао је да се Српска на овом најстаријем и најславнијем сајму књига први пут представља на самосталном штанду.

Вуколић, који је координатор наступа у Франкфурту, рекао је да ће на штанду Владе РС бити представљена издања издавачких кућа из РС међу којима су Заджубина "Петар Кочић Бања Лука - Београд", Завод за уџбенике и наставне средства Источно Сарајево, Академија наука и умјетности РС, "Бесједа", "Арт принт", Српско просвјетно друштво "Просвјета" из Билеће, Књижевна заједница "Јован Дучић" и други.

На штанду Српске наступаће и писци из РС и дијаспоре који су добили угледне међународне награде Мирко Шиндић, Никола Вуколић, Рајко Васић, Кристина Мрђа, Радомир Митрић, Здравко Кецман и други.

"Надам се да ћемо под мотом `Отворимо књигу` на најљепши начин отворити књиге које су објављене у РС", рекао је Вуколић и нагласио да без узајамног разумијевања, познавања и превођења књижевних дјела нема културног прожимања и јединства Европе.

Он је додао да су долазак издавача из Српске у Франкфурт поздравили многи европски издавачи.

Влада РС је, на приједлог Министарства просвјете и културе РС, одобрила 40.000 КМ као подршку издавачким кућама из РС за учешће на овогодишњем сајму књиге у Франкфурту.

Ријеч је о највећем сајму књиге на свијету на коме је најављено учешће око 7 000 издавача из више од 100 земаља и који, у просјеку, посјети око 300 000 људи.

Почасни гост овогодишњег 61. по реду сајма у Франкфурту је Кина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog