Društvo

Љајић: Тражили смо Хаџића у склопу редовних активности

НОВИ САД - Предсједник Националног савјета за сарадњу Србије са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да је акција потраге за Гораном Хаџићем у Новом Саду дио редовних активности које се спроводе на хапшењу преосталих хашких оптуженика.


Припадници Жандармерије претресли су кућу у којој је до 2004. године живио Горан Хаџић, а Љајић је навео да је извршен и претрес радног мјеста Хаџићевог зета.

"Реч је о редовним активностима које Акциони тим (Владе Србије за хапшење хашких бјегунаца) спроводи на хапшењу преосталих оптуженика", рекао је Љајић.

Припадници полиције извршили су претрес, а трагају за податком до којег су дошли праћењем једног од лаптопова да би се Хаџић ових дана могао наћи у својој родној кући у којој је живио до бјекства, уочи најављеног хапшења, јавили су београдски медији.

Полиција је из Хаџићеве куће, у којој сада живи Хаџићева сестра, изнијела неколико кутија са документима.

Предсједник некадашње Републике Српске Крајине Горан Хаџић, у бјекству је од 2004. године, када је побјегао из своје куће у Новом Саду непосредно прије доласка полиције која је требало да га ухапси.

Тужилаштво Хашког трибунала га терети да је као "предсједник Владе Српске аутономне области Славонија, Барања и Западног Срема, а затим и као предсједник Републике Српске Крајине учествовао у удруженом злочиначком подухвату у својству саизвршиоца".

У хашкој оптужници наводи се да је сврха овог удруженог злочиначког подухвата била да се већина Хрвата и другог несрпског становништва силом трајно уклони са приближно једне трећине територије Хрватске с циљем да та територија постане дио нове државе под српском доминацијом.

Хаџић и генерал Ратко Младић једини су оптужени пред Хашким трибуналом који још нису ухапшени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog