Svijet

Лех Качински ратификује Лисабон - још само Чешка

ВАРШАВА - Предсједник Пољске Лех Качински данас ће ратификовати Лисабонски споразум, након чега остаје још само Чешка као једина земља чланица ЕУ која блокира његово ступање на снагу.


Церемонији ратификације присуствоваће предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо, предсједник Европског парламента Јержи Бузек и шведски премијер Фредерик Рајнфелт, чија је земља предсједавајући ЕУ.

Качински је обећао раније да ће ратификовати овај споразум уколико претходно добије подршку на референдуму у Ирској. Потребно је да свих 27 чланица ЕУ ратификује Лисабонски споразум да би он ступио на снагу.

Аналитичари се слажу да ће потпис Качинског оставити Чешку потпуно изоловану, а посебно њеног предсједника Вацлава Клауса, евроскептика, кога то изгледа много не брине.

Клаус је рекао да неће потписати споразум уколико његовој земљи не буде загарантовано изузеће Чешке из Повеље о темељним правима, која су саставни дио Лисабонског споразума, додајући да су и Пољска и Велика Британија већ у великој мјери изузете.

"Прије ратификације Чешка мора испословати бар слично изузеће и мислим да се то може брзо ријешити", рекао је Клаус за Ројтерс.

Клаус је изразио бојазан да би Повеља омогућила Нијемцима протјераним након Другог свјетског рата из Чешке да траже поврат своје имовине директно преко Европског суда правде.

Чешки предсједник је, такође, рекао да неће ратификовати споразум прије одлуке Уставног суда о томе да ли је Лисабонски споразум у складу са Уставом Чешке или не.

Послије усвањања тог документа у оба парламентарна дома, група сенатора је у септембру уложила жалбу Уставном суду тражећи оцјену да ли је предложени документ ЕУ у супротности са чешким Уставом.

Званичници кажу да ће наредни самит ЕУ крајем октобра скоро сигурно бити потпуно посвећен рјешавању примједби Чешке, а не избору званичника на нове функције које предвиђа Лисабонски споразум, као што су предсједник ЕУ и министар иностраних послова блока.

Француска је већ изразила противљење захтјеву Клауса.

Присталице Лисабонског споразума су забринуте да ако чешки предсједник настави да задржава споразум противљење британских конзервативаца може резултирати референдумом уколико они дођу на власт.

Парламентарни избори у Британији биће одржани до наредног јуна.

На конгресу Конзервативне партије ове седмице министар иностраних послова владе у сјенци Вилијем Хејг поновио је своје противљење Споразуму, рекавши да ЕУ не треба да ставља свог предсједника изнад лидера било које државе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog