Svijet

Кастро: Нобелова награда Обами "позитивна мјера"

ХАВАНА - Кубански револуционарни лидер Фидел Кастро оцијенио је да је додјела Нобелове награде за мир америчком предсједнику Бараку Обами "позитивна мјера".


Он је додао да је сврха одлуке Нобеловог комитета да критикује "политику геноцида" коју су спроводили Обамини претходници.

"Нисам се увијек слагао са одлукама ове институције. Али овога пута мислим да је то био позитиван корак", рекао је Кастро.

Он је додао да су многи широм свијета оцијенили да је ова награда преурањена.

"Ми желимо да у овој одлуци видимо више од награде америчком предсједнику. Ми у њој видимо критику политике геноцида коју је проводио велики број претходних америчких предсједника", рекао је Кастро.

Амерички предсједник Барак Обама награђен је због великог напора који улаже у јачање међународне дипломатије и сарадње међу народима, те због нуклеарног разоружања и покушаја увођења мира на Блиски исток откако је преузео улогу водећег човјека САД, саопштио је Нобелов комитет.

За овогодишњу награду било је номининовано рекордних 205 особа, од којих су главни фаворити били премијер Зимбабвеа Морган Цвангираи и кинески дисидент Ху Џиа. Лауреат добија златну медаљу, диплому и 1,4 милиона америчких долара, преноси агенција АП.

Амерички предсједник је трећи виши Демократа који је освојио Нобелову награду и то након потпредсједника Ала Гора 2007. године и предсједника Џимија Картера 2002. године, што прије свега истиче јасну политичку ноту ове награде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog