Republika Srpska

Споразумом са Гаспромом, Словенија крши правила ЕУ?

ЉУБЉАНА - Уколико Словенија потпише споразум о изградњи Јужног тока са руским "Гаспромом" прекршиће правила Трећег енергетског пакета Европске уније, пише љубљански "Дневник".


Спорно је то што би словеначки "Геоплин", заједно са руским "Гаспромом", био сувласник над предузећем које би управљало и било власник крака Јужног тока који би пролазио кроз Словенију, а такав вид сарадње и власништва у супротности је са правилима ЕУ, пише "Дневник".

Трећи енергетски пакет ЕУ забрањује да инфраструктура за гас буде у власништву предузећа која тргују тим енергентом, што је један прекршај Словеније, а други је што тај пакет забрањује власништво компанијама из "трећих држава" над гасоводима у чланицама ЕУ.

Словеначки министар економије Матеј Лаховник није желио за "Дневник" да коментирише информације да је Брисел упутио "јасне сигнале" Љубљани да не потписује уговор са Русијом и "Гаспромом".

Словенија се, међутим, опире таквом ставу Уније, а предсједник Данило Тирк је раније изјавио да "Словенија не смије да има комплексе мале државе при изградњи заједничке енергетске визије будуће Европе".

"Не смијемо да допустимо да нас обиђу енергетски токови и морамо да учинимо све да гасовод Јужни ток иде и преко словеначке територије. При томе се не смијемо бојати бирократских сметњи, а неке од тих сметњи поставља и Европска унија", рекао је Тирк.

Бриселу, између осталог, смета недовољна гаранција Словеније да ће тој траси гасовода моћи да приступе и "Гаспромови" конкуренти. Једино се Словенији оспорава уговор са Русијом, док су Бугарска, Мађарска и Грчка поштеђене, пошто су готово истовјетне уговоре са "Гаспромом" потписале прије усвајања Трећег пакета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog