Republika Srpska

MMФ чека став Владе ФБиХ поводом умањења борачких накнада

САРАЈЕВО - Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ, Костас Христоу, изјавио је да ММФ очекује јасан став Владе Федерације БиХ о закључцима федералног Парламента, којима је Влади наложено да укине умањења борачких накнада за 10 одсто.


"До сада је ФБиХ, заједно са државним институцијама и Републиком Српском проводила програм са ММФ у складу са утврђеним планом", рекао је Христоу, подсјећајући да су парламенти ентитета и кантона у августу усвојили ребалансе буџета како би се оствариле планиране уштеде, што је био један од услова за стенд-бај аранжман са ММФ.

Христоу је рекао да су недавни закључци Парламента ФБиХ отворили одређена питања.

"Чини се да ти закључци нису у складу са ребалансом буџета који је тај исти парламент усвојио прије мјесец и по и са обавезама које је Влада ФБиХ преузела у писму намјере, што чини основу програма који подржава ММФ", рекао је Христоу за за сарајевско "Ослобођење".

Он је упозорио да неуспјех стављања под контролу јавне потрошње у ФБиХ не би само угрозио закључивање првог прегледа ММФ о испуњавању обавеза из стенд бај аранжмана, већ би представљао и озбиљну пријетњу за фискалну стабилност ФБиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog