Republika Srpska

Тржиште преплављено фалсификованом робом

БАЊА ЛУКА - У продавницама, на пијацима и улицама у БиХ велики је број фалсификованих артикала чији квалитет ни приближно није једнак оном код оригиналних производа, али се грађани, због ниских цијена, ипак одлучују да их купе.


У удружењима за заштиту потрошача тврде да је тржиште у БиХ презасићено фалсификатима обуће, одјеће, козметичких средстава, играчака, посуђа, електричних апарата, носача слике и звука, па чак и хране и пића.

Представници ових удружења савјетују грађанима да купују само производе за које су сигурни да ће потрајати, односно, да узалуд неће потрошити новац, јер се такви производи често могу употријебити само неколико пута.

"Проблем није само у томе што купци не добијају довољно квалитетну робу. Велике губитке биљеже произвођачи, продавачи и дистрибутери оригиналних производа", наводи лист.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО) кажу да су за осам мјесеци ове године њихови службеници поднијели 334 захтјева за покретање прекршајног поступка због нелегалног покушаја увоза робе у БиХ.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да је у одређеним случајевима лако препознати да је ријеч о фалсификату, али у појединим случајевима само стручно лице из овлашћеног заступника, према одређеним ситним детаљима, може да утврди да је ријеч о фалсификованој роби.

У Управи за инспекцијске послове Републике Српске кажу да, у складу са својим законским овлашћењима, тржишна инспекција одузима сву робу без поријекла коју нађе у промету, а међу тим производима могуће је наћи и плагијате.

Према њиховим ријечима, производи које инспектори најчешће одузимају су одјећа и обућа, носачи звука и слике, техничка роба и прехрамбени артикли.

У тој установи истичу да је у 2008. години одузето више од 7.000 различитих нелегалних носача звука и слике и изречене су казне у вриједности од 17.000 КМ. У овој години одузето је око 2.500 комада различитих нелегалних носача звука и слике.

У Министарству трговине Федерације БиХ кажу да, када је у питању фалсификована роба, БиХ је дио отвореног свјетског тржишта - црног тржишта и сиве економије и да фалсификованих артикала има доста, али да се грађани због тога ријетко жале.

"Евидентно је да се на тржишту налази велики број фалсификованих роба свих врста, али се потрошачи веома ријетко због тога обраћају нашој служби за заштиту потрошача", каже Амра Вучијак, начелник Канцеларије за заштиту потрошача у федералном Министарству трговине.

Она сматра да су разлози који опредјељују потрошача за куповину те врсте робе су прије свега у слабој куповној моћи и у жељи да се прате трендови.

"Велики проблем и потенцијално велику опасност за здравље потрошача огледа се и у чињеници да се на нашем тржишту може наћи и велики број фалсификованих алкохолних и безалкохолних пића", упозорава Вучијакова и додаје да та роба најчешће долази из Кине, Тајланда, Турске и из неких земаља ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog