Republika Srpska

Микрокредитна актива на првом полугодишту 309,1 милион КМ

БАЊА ЛУКА - Укупна актива микрокредитних организација у Републици Српској у првом полугодишту ове године износила је 309,1 милиона КМ, од чега је 99 одсто актива микрокредитних друштава, а један одсто микрокредитних фондација, наводи се извјештају Агенције за банкарство РС.


Микрокредитне организације су у посматраном периоду пласирале 257,8 милиона КМ кредита, од чега 254,1 милиона КМ чине средства дугорочних кредита, а 21,7 милиона су краткорочни кредити.

Организациони дијелови микрокредитних организација који послују у РС, а чије је сједиште у Федерацији БиХ /ФБиХ/ пласирали су средства у укупном износу од 222,1 милиона КМ.

Организациони дјелови микрокредитних организација РС, који послују у ФБиХ, пласирали су средства у укупном износу од 63,4 милиона КМ.

Укупни капитал микрокредитних организација РС у првом полугодишту ове године износио је 63,4 милиона КМ.

У извјештајном периоду микрокредитна друштва су пословала са губитком од 1,9 милиона КМ, док су микрокредитне организације оствариле вишак прихода над расходима од 28.000 КМ.

Сектор микрокредитних организација има за основну дјелатност микрокредитирање с циљем побољшања материјалног стања корисника кредита, повећања запослености, пружања подршке развоју предузетништва, стицање добити и друго, док су њихови корисници углавном грађани са мањим приходом и мала и средња предузећа.

Законом о микрокредитним организацијама дата је могућност њиховог организовања у микрокредитна друштва као профитних организација, акционарска или друштва са ограниченом одговорношћу и микрокредитних фондација као непрофитних организација.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog