Društvo

БиХ и бијела шенген листа - предвиђања

БАЊА ЛУКА - Уколико БиХ испуни преостале критеријуме до краја године, теоретски је могуће да 1. јануара наредне године уђе на бијелу шенгенску листу, док је април реалнија, а јули крајња опција, сматра извјестилац Европског парламента за либерализацију визног режима Тања Фајон.


"Моја је жеља да до тога дође што је прије могуће. Управо због тога сам и предложила ту поприлично радикалну идеју да БиХ ставимо условно на бијелу шенгенску листу, како не бисмо изгубили непотребно вријеме. Теоретски, БиХ би могла сустићи Македонију, Србију и Црну Гору", рекла је Фајонова.

Она је изразила жаљење што је БиХ изузета из приједлога из јула да се нађе у приједлогу либерализације заједно са остале три земље.

"БиХ је од тада постигла велики напредак, што је Европска комисија и препознала, због чега и мислим да би требало да буде поштена према БиХ и да јој да зелено свјетло чим земља буде спремна", рекла је Фајонова.

Она је навела да постоји опасност да се БиХ нађе на бијелој шенгенској листи тек иза 2011. године, уколико домаће власти своју одговорност не схвате веома озбиљно и не испуне преостале услове и то што је прије могуће.

"Такође, постоји опасност да ЕУ своју одговорност не схвати озбиљно. Знамо да постоје земље чланице које изражавају одређену забринутост и вољеле би да се тај процес одужи. Чак и ако Еевропски парламент снажно подржи мој приједлог, Савјет министара ЕУ може одлучити другачије", навела је Фајонова.

Она је изразила задовољство што су власти у БиХ направиле значајан напредак у посљедњих неколико мјесеци, упркос веома тешкој политичкој ситуацији, истичући да се сада не смије стати са испуњавањем критеријума.

Фајонова сматра да би било би јако неодговорно да процес визне либерализације постане талац и монета за поткусуривање политичких разговора одржаних у Бутмиру, а који ће бити настављени наредних дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog