Svijet

Стратегија према талибанима и Ал Каиди се не мијења

ЛОНДОН - Амерички државни секретар, Хилари Клинтон рекла је данас да се, било ко да побиједи на предсједничким изборима у Авганистану, одржаним у августу, од новог лидера очекује да учини више на рјешавању проблема са којима се та земља суочава.


Према њеним ријечима, нови авганистански лидер мора да изгради боље односе са САД, војском и авганистанским народом.

Према прелиминарним резултатима, тренутни предсједник Авганистана Хамид Карзаи је у вођству на изборима одржаним у августу. Саопштење коначних резултата неколико пута је одлагано ради оптужби за велики бој нерегуларности.

Карзаи је, према незваничним резултатима, освојио 55 одсто гласова, док је његов најјачи противкандидат Абдулах Абдулах добио 28 одсто.

Амерички државни секретар је истакла да актуелно преиспитивање америчке политике у Авганистану и ширем региону води у правцу, како је рекла, "добродошлог" појашњавања, колико је америчко ангажовање потребно у том дијелу свијета.

Oна је нагласила да се стратегија за побједу у сукобу са Ал Каидом и талибанима није промјенила.

Клинтонова је додала да је, међутим, великом броју људи плаћено, или су принуђени, да сарађују са екстремистима и да би остваривање контакта са тим људима могло да донесе позитивне резултате јер је слична метода резултирала великим смањењем насиља у Ираку.

Амерички државни секретар налази се на почетку петодневне турнеје по Европи. Након посјете Великој Британији и Ирској током викенда, она ће у данас бити у Сјеверној Ирској прије него што отпутује у Русију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog