Društvo

Вајс: Тито спроводио геноцид над војвођанским Нијемцима

НОВИ САД - Предсједник Њемачког народног савеза Рудолф Вајс из Суботице тврди да је над њемачком националном мањином извршен геноцид у вријеме комунистичке Југославије.


Историчар Вајс рекао је да је постојала намјера да се Нијемци искоријене с тих простора и додао да су остале упамћене Титове изјаве дате својевремено у Вршцу о искорјењивању њемачке националне мањине у Војводини, односно Југославији.

"Тито је тад рекао да ће се проблем немачке мањине решити тиме што ће одавде да нестану. (Борис) Кидрич се надовезао на њега изјавом да германски елемент из северних крајева тадашње Југославије мора да нестане'', рекао јe Вајс.

Вајс је навео да су "размјере геноцида над Нијемцима" у Југославији документоване у књизи групе аутора из Аустрије и Њемачке под називом ''Геноцид над немачком националном мањином 1944-1948''.

"У тој књизи се наводи да су од око 106 000 цивилних жртава од 1941. до 1948. године на просторима Војводине, њих 25 000 били немачке националности. Геноцид доказује и депортација војвођанских Немаца у логоре смрти, масовне егзекуције, спаљивање немачких књига и уништење свега што подсећа на немачку културу, језик и традицију на овим просторима'', констатовао је Вајс.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog