Svijet

Уједињеној Русији већина парламентарних мјеста

МОСКВА - На локалним изборима у Русији Уједињена Русија освојила је већину мјеста у три регионална парламента, док за њом слиједе комунисти.


У Русији су јуче у 76 региона одржани локални избори, који су, према оцијени власти, протекли без нерегуларности, док опозиција тврди да је било кршења изборних правила, јавила је агенција РИА Новости.

Избори су, како је пренио Итар тас, потврдили стабилне позиције владајуће партије Уједињена Русија.

Према прелиминарним резултатима, Уједињена Русија је освојила већину мјеста у три регионална парламента - у Москви, Мариј Елу и Тули, док су се комунисти показали као друга најјача странка у та три парламента.

Либерално-демократска партија је прешла цензус од седам одсто у Мариј Елу и Москви и очекује се да ће ући и у регионални парламент Туле.

Ванпарламентарне партије имају, како наводи Итар тас, мале шансе да освоје посланичка мјеста у тим регионима.

Централна изборна комисија најавила је да ће потпуне прелиминиране резултате саопштити данас, додајући да је одзив бирача био од 33 до 86 одсто.

Опозиција тврди да је на изборима било бројних нерегуларности, нарочито случајева да један гласач убацује више листића и наводи да је покрету Солидарност неправедно одузето право да се кандидује под изговором да је међу прикупљеним потписима за регистрацију било фалсификованих.

Бирачка мјеста била су отворена за око 30 милиона гласача у 76 руских региона, међу којима у Москви, сјевернокавкаским републикама Чеченији и Ингушетији, у којима су одржани први општински избори.

Међу осталим регионима у којима се гласало су Република Мариј Ел у региону Волга и централна област Тула.

Гласачи су такође бирали градоначелнике чеченске пријестонице Грозни и ингушетијске Магас, као и градова Астрахан и Јужно-Сахалинск.

На изборима је регистровано 90.000 кандидата, а Централна изборна комисија саопштила је да је предизборна кампања прошла мирно, без готово иједне пријављене озбиљније неправилности.

Током јучерашњег гласања, широм земље било је ангажовано око 75.000 полицајаца и 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова који су одржавали ред, објавиле су РИА Новости.

Агенција Ројтерс навела је да је посебна пажња јавности посвећена Москви, гдје су избори одржани први пут од када је предсједник Дмитриј Медведев у мају 2008. године преузео дужност.

Британска агенција тумачи ове изборе као тест за предсједника Медведева, који је у августу обећао почетак "нових демократских времена" и политичку сцену у којој неће доминирати владајућа Уједињена Русија премијера Владимира Путина.

За праћење избора акредитовано је око 4.000 новинара из 2.515 медија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog