Svijet

Meркелова против ''Гугла'' и дигитализације књига

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Ангела Меркел придружила се малој, али све већој групи људи који су против плана интернет претраживача "Гугл" да дигитализује више милиона књига из водећих свјетских библиотека.


"Њемачка влада има јасан став да права аутора морају бити заштићена на интернету", рекла је она, упозоравајући на "значајне опасности" од заштите права од дигиталног свијета.

Међутим, Меркелова није рекла да ли је против забране дигитализације књига путем суда, али је нагласила да је проблем на који "Гугл" планира да то учини.

Према њеним ријечима, Берлин је против скенирања књига без заштите ауторских права, као што то чини "Гугл" и да влада пуно пажње усмјерава на заштиту ауторских права у Њемачкој.

Меркелова је свој коментар дала на пету годишњицу "Гугловог" пројекта са књигама. Током 2004. године "Гугл" је покренуо планове на највећем свјетском Сајму књига у Франкфурту.

"Гугл" је у процесу дигиталног скенирања десетине милиона књига из неких од најважнијих библиотека у Европи, САД и Јапану.

Према "Гуглу", циљ процеса је стварање највеће онлајн збирке људског знања, које би било доступно бесплатно, чиме би велике библиотеке биле приступачне свакоме, а не само онима који студирају на престижним установама.

Вјерује се да је до сада скенирано око десет милиона књига.

Одмах након најаве писци и издавачи из САД тужили су "Гугл", страхујући да се тржиште књига креће у правцу сличном музичкој индустрији.

Издавачи се плаше да би их бесплатно објављивање великог броја књига на интернету могло оставити без посла.

Према вансудском споразуму о дигитализацији књига, који га су 2008. године постигли интернет претраживач и Удружење америчких издавача (ААП), "Гугл" је установио фонд од 125 милиона долара за компензацију оних аутора, чија се дјела објављују у онлајн издању.

Компаније "Мајкрософт", "Амазон" и "Јаху" имале су примједбе на тај споразум.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog