Društvo

Бања Лука: Посао за ментално неразвијене особе

БАЊА ЛУКА - У Бањoj Луци је данас отворена заштитна радионица за производњу терморолни за фискалне касе и остале апарате у којој су запослена четири ментално недовољно развијена лица.


Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић, који је отворио ову радионицу, рекао је да се на овај начин ментално недовољно развијена лица потпуно интегришу у друштво, што је највећа корист.

"Ниједног тренутка није било дилема да ли треба подржати ову активност. Захваљаујем граду Бања Лука који је нашао могућност и простор за постављање опреме и `Микроелектроници` која је имала разумијевања и одрекла се свог дијела средстава како би омогућила неопходну и оправдану друштвену активност", рекао је Шкрбић новинарима.

Осим у Бањаој Луци, овај пројекат реализован је и на Палама и у Билећи, чиме је, додао је Шкрбић, укупно запослено 12 лица, а очекује се да ће сличне активности бити инициране и у осталим локалним заједницама.

"Циљ Министарства здравља и социјалне заштите је да такве активности максимално подржи'', нагласио је Шкрбић и додао да је основна одредница овог пројекта потпуна интеграција и укључивање лица са посебним потребама у друштвене процесе.

Предсједник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС Момир Благојевић рекао је да је данашње отварање радионице у оквиру мисије овог савеза да помаже и побољша квалитет живота ментално недовољно развијених лица.

"Машина је апсолутна безбједна. Дјеца не раде на машинама, већ на паковању производа. У оквиру пројекта треба да запослимо једног дефектолога, који ће надзирати приступ и ниво побољшања разумијевања послова који раде", рекао је Благојевић и захвалио свим локалним заједницама које су омогућиле да се крене у овај процес производње.

Он је истакао да су ове активности за сада започете у три локалне заједнице, са циљем да се ова производња рашири и у друге градове РС, додавши да се, након завршене средње школе, запољашавају лица са инвалидитетом која су претежно лаке менталне ретардације и налазе се на бироу.

"Ово је за сада експерементална фаза и ако се укаже потреба за куповину наших производа, ми ћемо врло брзо проширити производњу и тиме начин подићи ниво живота наше дјеце", рекао је Благојевић и истакао да запослени раде по четири сата у радионици, добијају лични доходак, осигурани су, имају здравствено и пензијско осигурање, а поштују се све прописане законске норме.

Он је изразио очекивање да ће овај пројекат бити препознат у РС и нагласио да ће у даљим разговорима са Министарством, Савез представити и остале проблеме ове популације, наводећи да су то социјална и здравствена заштита, образовање, спорт и култура.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog