Društvo

Проводе ли се препоруке ревизора у РС?

БАЊА ЛУКА - Истраживање о стању у области ревизије јавног сектора у Републици Српској које је провео Центар за хуману политику из Добоја показало је да 82 одсто субјеката није било предмет ревизије.


Према истраживању ове невладине организације у 2008. години само два одсто ревидираних субјеката у РС је у потпуности провело препоруке ревизора, препоруке уопште није провело пет одсто њих, 72 одсто субјеката је дјелимично провело препорука, а код 21 субјекта није контролисано провођење препорука.

"До сада нико није смијењен са функције због негативних ревизорских налаза и није кориштена законска могућност умањења буџета, а правоснажним пресудама изречене су три условне казне затвора од укупно 12 мјесеци и три новчане казне у укупном износу од 7.800 КМ", рекао је на конференцији за новинаре предсједник Центра за хуману политику Момир Дејановић.

Према његовим ријечима, тужилаштвима у РС је достављено 75 извјештаја о ревизији у јавном сектору, или 18 одсто ревизорских извјештаја.

Тужилаштва су спроводила истраге за 28 одсто достављених ревизорских извјештаја, а подигла оптужнице за њих 20 одсто.

Према Дејановићевим ријечима, истраживање указује на пад ефикасности ревизора од 2001. до 2008. године и феномен омекшавања извјештаја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog