Društvo

Приједор добија центар за хемодијализу

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић, представници општих болница Добој, Приједор и Зворник, те компаније "Фресениус" потписали су анекс уговора за обезбјеђивање специјализоване услуге хемодијализе за пацијенте са дијагнозом хроничког поремећаја рада бубрега у центрима за дијализу Добој, Шамац и Зворник.


Шкрбић је рекао да ће потписивањем анекса основном Уговору приступити и Општа болница у Приједору, односно да ће компанија "Фресениус" у овом граду изградити и опремити центар за дијализу, према условима дефинисаним у основном уговору.

"Овим ће бити обезбијеђена услуга дијализе за најмање 65 пацијената из приједорске регије, што значи да ће услови који буду створени у том центру, бити сасвим довољни да омогуће и проширење капацитета. Прије свега, мислимо на велику заинтересованост пацијената Унско-санског кантона", рекао је Шкрбић новинарима након потписивања анекса уговора.

Он је додао да ће тиме пацијенти из сјеверозапасног дијела РС имати исте услове за дијализу, као и они из осталих подручја, подсјетивши да у РС има око 900 пацијената којима је потребна хемодијализа.

Шкрбић је навео да ће вриједност центра у Приједору бити између два и по и три милиона евра, укључујући и грађевинске радове и опремање са најсавременијим апаратима.

Начелник општине приједор Марко Павић рекао је да подржава изградњу савременог хемодијализног центра у Приједору, додавши да ће општина обезбиједити потребну помоћ и дозволе за изградњу, као и да су сви имовинско-правни односи у вези земљишта, које се налази у кругу болнице, ријешени.

Штефани Пирот из компаније "Фресениус" подсјетила је да је ова фимра 2007. године потписала уговор за изградњу три центра за дијализу у РС, напоменувши да већ годину дана ради шамачки центар.

"Захваљујемо се Министарству што смо добили прилику да потпишемо уговор за изградњу четвртог центра, што значи да су инситуције у РС задовољни послом који смо до сада урадили", рекла је Пирот, додавши да са радом треба да почне Центар у Зворнику.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog